Mitä kylvää, sitä niittää. Siinäpä mainio suomalainen sananlasku.
Järvenpää on nyt päättyvällä valtuustokaudella leikannut palveluista ja säästänyt investoinneista. Tulokset ovatkin nyt nähtävissä: viime viikolla kaupunginhallituksen kokoomuslaiset julkaisivat riemuisan kuvan kuvatekstillä saateltuna. Kaupungin tilinpäätös vuodelta 2024 on ylijäämäinen 1,4 miljoonaa euroa ja kaupungin lainamäärä pieneni 0,7 miljoonaa euroa. Tämä kaikki “veronkorotukset valtuustokaudella välttäen”.
1,4 miljoonan euron tuloksen oikea hinta maksetaan kyllä myöhemmin, sillä monia investointeja ja hankkeita on lykätty tulevalle valtuustokaudelle ja vaalien jälkeen. Tällaisia valintoja on ollut mm. Järvenpään yhteiskoulun Kansakoulunkadun rakennuksen remontin ja laajennuksen siirtäminen vuosien päähän. Tätä me Järvenpään Vihreissä aikanaan valtuustossa voimakkaasti vastustimme. Koulun opettajat arvioivat, että kunnollisten opetustilojen lykkääminen tulevaisuuteen ajaa oppilaat epätasavertaiseen asemaan:
Oppilaat kärsivät tästä kaikista eniten. Tämä vaikuttaa heihin tosi monta vuotta, ja kun taidot eivät pääse kehittymään, on tämä suoraan heiltä tulevaisuudesta pois. (Lainaus Keski-Uudenmaan artikkelista, 28.2.2024)
Keskeisten investointien lykkääminen on useimmiten huono valinta
Investointien lykkääminen on käytännössä vain korjausvelan kasvattamista tulevaisuuteen. Lyhyen aikavälin säästöt voivat saada tilinpäätöksen näyttämään kauniilta, mutta seuraavat valtuustot kohtaavat paljon suuremman ja kalliimman korjaustarpeen.
Kokoomuksen talouspolitiikka ja viestintä nojaa voimakkaasti velkapelkoon: investointeja tai menolisäyksiä vältellään kaikin keinoin, jos ne lisäävät velkaa tai nostavat veroprosenttia. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää politiikkaa Järvenpään kaltaisessa uusmaalaisessa radanvarsikaupungissa. Järvenpää ei ole kriisikunta, vaan osa kasvavaa Uuttamaata ja pääkaupunkiseutua. Helsingin ja Espoon korkeat asumiskustannukset ajavat uusia kuntalaisia luoksemme, metropolialueen reunalle – tämä on mahdollisuus, johon meidän täytyy panostaa nyt eikä tulevaisuudessa. Jos kaupunki tavoittelee asukasmäärän kasvua, on kaupungin kouluihin ja infrastruktuuriin oltava valmiita investoimaan.
Velasta puhuttaessa on kuitenkin tehtävä selkeä ero investointivelkojen ja ns. syömävelan välille. Syömävelka, eli kaupungin käyttömenojen kattamiseen otettava velka, on lyhytnäköistä ja yksiselitteisesti huonoa taloudenpitoa.
Velan ottamisen lisäksi kunnallistaloudellisessa työkalupakissamme on kunnallisveron nostaminen. Vaikka kunnallisvero ei nimellisesti ole progressiivinen, käytännössä erilaisten vähennysten vuoksi efektiivinen verotus keventää pienituloisten taakkaa1. Näin ollen veronkorotus osuisi suhteessa vähemmän pienituloisiin.
Katto kannattaa korjata hyvän sään aikana
Oikeistopuolueet puhuvat mielellään verojen laskemisesta ja julkisen sektorin säästöistä vastuullisena taloudenpitona. Todellinen vastuullisuus kuitenkin tarkoittaa investoimista ajoissa: katto kannattaa korjata hyvän sään aikana. Jos nyt kylvämme pelkkiä leikkauksia, tulevaisuudessa niitämme niiden aiheuttamat ongelmat ja kustannukset korkojen kera.
Ennakkoäänestys kuntavaaleissa on 2.-8.4.2025. Minua voi äänestää Järvenpäässä numerolla 215.
Esimerkkejä vähennyksistä ovat perusvähennys, tulonhankkimisvähennys, eläketulovähennys sekä opintorahavähennys. Lisätietoja: https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/kuntaverot/ ↩︎